Holisztikus fitnesz

Kevesebb szex – nagyobb túlsúly?

Rengeteg posztot olvasni arról, hogy a szex minőségének a rovására mehet-e a túlsúly? Pro és kontra érvelnek a lányok és a fiúk, számtalan érvet olvashatunk a fittebb, magabiztosabb test mellett, és persze újra meg újra előkerül a “jó-ha-van-mit-fogni” sablon is. Én ebben a vitában nem szeretnék dönteni, mert olyan igazi nagyon nagy túlsúllyal sosem rendelkeztem – azt viszont felvetném, hogy FORDÍTSUK MEG A KÉRDÉST:

Ne azt nézzük meg, hogy a több étel és nagyobb súlyfelesleg milyen változásokat hoz a szexuális életünkbe, hanem hogy a szexuális éltünk milyen változásokat hoz az evési szokásainkba!

Kapcsolódó kép

 

Ma már bőven találni infót a neten a lélek és az étkezési szokások összefüggéseiről: tudjuk, hogy az evés lehet eszköz a megnyugváshoz, az önjutalmazáshoz, a stressz és unalom elűzéséhez, az ingerhiány leküzdéséhez, a kontroll-érzés megtartásához vagy éppen a kontroll letevéséhez. Egyre több könyv és szakcikk is bizonyítja, hogy az evés zavarok lényege az, hogy a táplálkozás (vagy annak megtagadása) valamiféle plusz értelmet nyer. Az evés az a tevékenységünk, mely naponta – többször is – az életünk része, így rajta egyfajta tükörként is nézhetjük az evési szokásainkat, és az evéshez kötődőérzelmeinket.

Dr. Eric Berne nevezte meg először a pszichológiai éhség fogalmát, és egy magyar pszichológusnő, Dr. Lukács Liza zseniális könyvet alkotott a témában: Az éhes lélek gyógyítása címmel. Felsorolja azt a 8 pszichológiai éhséget (= hiányt), mely az evés zavarok és súly problémák hátterében állhat.

Képtalálat a következőre: „plus size modellek”

 

És akkor visszakanyarodva a szexhez: bizony, az érintés, az intimitás, a szex hiánya, a magány nagyon is sokaknál vezet túlevéshez, hiszen a testi-lelki simogatás minden emberi lénynek a létszükségelete. (Emlékezzünk a kísérletre, ahol a babákat nem érintették meg napokon át!)

A magyar pszichológusnő könyve ugyan külön hiányként külön fejezetben tárgyalja, de összefügg mindezzel az elismerés hiánya, és az inger hiány is. Ebben a posztban elsősorban a szexuális ingerek hiányára és a férfiasság / nőiességet érintő elismerő szavakra, bókokra gondolok, de ennél nyilván jóvaltágabb értelmezést is kaphatnak ezek a hiányok.

Például mindkét hiány-típus ismerős lehet a kisgyerekes anyukák számára, akik napjai nagyon hasonlóak, az otthoni és gyermek körüli teendők néha aránytalanul kevés elismerést váltanak ki a férjből és a környezetből (= elismerés hiánya), illetve viszonylag kevés a (minőségi) beszélgetés, az újdonság, a színes-szagos történés és program az életükben (= inger hiány), mely tipikusan a kisgyerekes anyukák elhízásának az elsődleges oka tud lenni, de értelemszerűen nem csak anyukákat és nem is csak nőket érint a probléma.

Képtalálat a következőre: „plus size modellek”

 

Persze, nem állíthatjuk, hogy minden túlsúlyos keveset szexel, a karcsúbbak meg többet, hiszen ahogy fentebb írtam, nagyon sok más ok is állhat a túlsúly hátterében, a kevés szex csupán egy a sok közül, mely közvetetten támogathatja a súlyfelesleg gyarapodását / megtartását. Egyértelműen az is egyénenként változik, hogy kinek mit jelent a “kevés” vagy “túlkevés” kifejezés.

 

MI HÁT A TEENDŐ?

 

Szerintem az első lépés minden életmódbeli kérdéssel kapcsolatban, hogy 1.) tudatosítsuk a problémát. Vagyis hogy ismerjük fel azokat az evészeteket (vagy extrém esetben falás rohamokat), melyeket valamiféle lelki hiány állapot, esetleg pont a szexualitás, érintés, elismerő szavak hiánya okoz. Az már óriási lépés, ha egy automatikus cselekvés sort tudatosítunk és megállítunk.

A további lépéseket (vagyis hogy hogyan dobjuk fel a szexuális életünket) a blognak nem tiszte kitárgyalni, de azt mindenképp kiemelném a további teendők közül, hogy 2.) a kisebb-nagyobb túlsúlyunkat NE használjuk fel pajzsként a szexualitás elutasítására. A szép forma és egészséges test abszolút összefüggésben van az önszeretettel, elfogadással, önmagunk megértésével. Ahogy az első bekezdésben is leírtam: ne azzal foglalkozzunk, hogy mások szerint milyen lehet a szexuaális életünk, egyszerűen magunkra koncentráljunk, és próbáljuk azt adni neki, amire szüksége van – és ne kalóriákat helyette. A fogyás alapja is (paradox módon) az, hogy elengedjük a fogyás iránti vágyat, és elkezdjük pusztán szeretni a testünket és önvalónkat. És ehhez persze számtalan jó út vezet ; )

Ha kétségeid vannak afelől, hogy kockahas és szálkás combok nélkül is lehetsz szexi, fitt, energikus, akkor ajánlom igyelmedbe ezeket a cikkeket:

 

Tetszett a cikk? Ajánld a barátaidnak is! :)

Szép napot Neked: Blanka

A 2017-es nyaralásodra végre a fittebb, karcsúbb, magabiztosabb Önmagadat vinnéd? Válaszd ki Te, hogyan segíthetek Neked ebben! 

Már edzettél velem vagy rendeltél tőlem? Akkor várlak szeretettel a V.I.P infókkal, tervekkel, tippekkel teli zárt csoporunkba! >> tovább a zárt VIP csoportunkhoz

Címkék: , ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!