Holisztikus fitnesz

Minimum, maximum, optimum – a fitnessben is!

A végletek időszakát éljük: vagy nagyon sikeres vagy egy lúzer; vagy fantasztikus anya vagy karrierista; vagy zsírosés puhány a tested vagy kockahasú. Ez komoly?! A végletekben való gondolkodás (hidd el, én tudom!) nagyon veszélyes. Természetes, hogy ha valamiben változást szeretnénk elérni, akkor el kell indulni a lehető legjobb megoldás felé – de biztos, hogy nem lehetünk elégedettek és békések, amíg azt el nem érjük?!

 

Az életmód vagy alakformálás témában is azt tapasztalom, hogy a 2 véglet között ingáznak a gondolataink: 

  • vannak, akik a nőies teltséget hurkákkal és túlsúlyos nők képével népszerűsítik, arról elmélkedve, hogy a nőknek szükségük van az (ön)elfogadásra – aminek a népszerűségét valahol meg is értem, hisz ki számára ne lenne megnyugtató a gondolat, hogy hagyjuk a francba a reklám-lány-test elvárásokat és mások véleményét?! Önmagában jó gondolat. Ugyanakkor nem hinném, hogy erre az instant megoldás a túlsúly és egyéb kóros állapotok lennének!

  • és vannak, akik szerint a fitt életmód a minden, legyen akaraterőnk, tudjunk nemet mondani az ízekre és csináljunk időt edzeni!  Természetesen a lelkesedés, fejlődni akarás, az összhang a testünkkel, a mértékletesség és fizikai erő mind pozitív üzenetek – de tényleg csak akkor nevezhetnénk magunkat fittnek, ha minimum a kockahasig eljutottunk?!

 

A Minimum (= totális punnyadás és nemtörődés a testünkkel, az “önelfogadás”-zászlóba burkolva) és a Maximum (=atletikus izomzat, alacsonytestzsír-százalék, nulla “bűnözés”) őrlődünk naphosszat, miközben ott van a kedves és nyugalmat hozó Optimum, amely a legtöbb nő számára az ideális megoldás hosszútávon!

Elmondom mire gondolok:

1. Edzés szám és típus: 

… ha akár mindennap van kedvünk és időnk mozogni, akkor miért ne?! De ha megállunk a heti 3-4 edzés számnál, és nem ragaszkodunk a spártai edzésmódszerekhez, és ahhoz, hogy mindig többet és jobban teljesítsünk, azzal sincs baj! Szerintem a megfelelő terhelésen túl (edzés szám, hossz, típus, súlyok nagysága stb.) a legfontosabb, hogy megéljük a flowt, a csapatban levés örömét, a testünk létezésének örömét! Ha elérünk egy jó fittségi állapotot, elbírjuk a saját testsúlyunkat, egészségesen fitt a testzsír-százalékunk és a vérnyomásunk, már köszönetet mondhatunk a magukért tett munkának!

 

2. Étkezés és diéták:

… persze, iktassuk ki a szemetet és mértéktelenséget az étkezésünkből, adjuk a testünknek azt a minőséget és mennyiséget, amire szükségünk van. Az esetleges evészavarokat elemezve pedig önismereti útra is léphetünk! Viszont (hacsak nem versenyre készülünk, sportolóként) nem feltétlen kell naponta bűntudattal küzdenünk, ha nem tartottuk az “ideális” szénhidrát mennyiséget, és egy vendégségben nem fehérje turmixot kortyolgattunk! Ha értelmes adagokat és tápanyagokat viszünk be, és élvezzük az ízeket, akkor nem bűnösök vagyunk, hanem egészséges emberek.

 

3. Célok és motivációk:

…ha akarjuk feszegethetjük a határainkat és tűzhetünk ki célokat, mert az felemel. Hihetünk, sőt, higgyünk is a mindig-jobbá-válni gondolatban, lehet sportoló példaképünk, kezdjünk bele új módszerekbe, hisz ez mind a fejlődés útja. Sőt, kimondom: teljesen emberi törekvés a csinosodni-vágyás és tetszeni-akarás is! De ne feledjük, hogy az egészség és szépség alapja a békés elfogadás, az önmagunk szeretete is. Ha görcsölünk az alakunkon vagy teljesítményünkön, az többet árt, mint használ, és nemhogy fittebbek és egészségesebbek nem leszünk – de épp ellenkezőleg: tele leszünk blokkokkal és negatív érzelmekkel, amik majd betegség formájában ütnek vissza.

 

És ezt az Optimumot nevezem én “élhető fitnesznek”: azokat a fitt szokásokat…

–  melyeket ésszerűen  be tudunk iktatni az életünkbe,
–  melyekkel egészséges test-összetételre és jó edzettségi szintre tehetünk szert,
–  amikkel egy csinos és életteli (nem feltétlenül kockahasú, de annál szexibb!) külsőre tehetsz szert

–  ami mellett energiánk van a biciklizni tanuló gyerekünk mellett szaladni,
–  a munkánkban alkotni, érdemben figyelni egy szerettünket hallgatva,
– ott lenni agyban és lélekben a családi kiránduláson, nem éhesen kiabálva, nem görcsölve, hanem kiegyensúlyozottan és egységben önmagunkkal.

 

Számomra ez a VALÓDI fittség, és ilyen aspektusból talán már Te is fitt vagy – vagy talán nem is vagy olyan elérhetetlen távolságban a fitt és csinosabb Önmagadtól, mint hiszed!

 

Csak NE minimumban és maximumban gondolkozz – hanem az optimálisban, ami NEKED JÓ és ami valóban előre visz!

 

Képtalálat a következőre: „holistic”

 

Tetszett a cikk? Ajánld a barátaidnak is! :)

Szép napot Neked: Blanka

A 2017-es nyaralásodra végre a fittebb, karcsúbb, magabiztosabb Önmagadat vinnéd? Válaszd ki Te, hogyan segíthetek Neked ebben! 

Már edzettél velem vagy rendeltél tőlem? Akkor várlak szeretettel a V.I.P infókkal, tervekkel, tippekkel teli zárt csoporunkba! >> tovább a zárt VIP csoportunkhoz

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!