Holisztikus fitnesz

7 dolog, amit a személyi edzők nem (jól) tudnak

Minden tiszteletem a régi és tapasztalt, valamint a lelkes újdonsült edző-kollégáknak, az internetes önjelölt fitness-motivátoroknak és az egyhétvégés kurzust végzett táplálkozási tanácsadóknak, azonban hadd mondjam ki kerek-perec: rengeteg baromság téveszme és klisé terjed a neten, amely megzavarhatja azokat a laikusokat, akik épp csak a fitt életmód alapjaival ismerkednek! A fitness egy gyorsan fejlődő és nagyon szertágazó tudomány: kapcsolatban van az orvoslással, a lélekkel, a szépészettel, a marketinggel… Ember legyen a talpán az a szakember, aki minden a testünkkel és alakunkkal kapcsolatos kérdésre választ tud adni (én sem tudok).

Viszont van néhány nagyon alapvető rendszeresen visszatérő téma, amiről az edzők és egyéb véleményformálók igencsak felszínesen, sőt, tévesen írnak, beszélnek, godolkodnak – egyszerűen mert nem tudnak róla eleget, számukra periférikus terület maradt az adott dolog. Természetesen nem ettől lesz valaki jó vagy rossz edző, de igenis vannak dolgok, amiket (a neten olvasott és teremben hallott klisék alapján úgy látom) a FITNESZ EDZŐK NEM (JÓL) TUDNAK.

 

Tegyük most ezeket rendbe egy kicsit! Én abban szerencsés helyzetben vagyok, hogy a fitnesszel kapcsolatban belepillanthattam az orvosi fitness, a kozmetika és testkezelések, a testanalizálás, sőt, a lélek rejtelmeibe is, valamint viszonylag hamar édesanya és vállalkozó is lettem – így kiszabadultam a 0-24 órás fitnesztermi létből. Kicsit másképp, kicsit komplexebb igyekszem látni az életmóddal kapcsolatos kérdéseket… Lássunk ht néhány témát:

 

  •  A helyi zsírégetés létezik, és más tudományok is a fitnessen kívül

Még mindig látom ezer helyen leírva, hogy a fitnesz edző megmondja: a helyi zsírégetés nem létezik, csak a mozgás és diéta által létrejött komplex fogyás! Nos, abban az értelemben, hogy “Haspréselek tehát fogyok hasból” így valóban nem működik a helyi fogyás. Azonban a fitnessen túl más tudományok és szakmák is léteznek, pl. az elektrokozmetika, ahol a rádiófrekvenciával csodálatos helyi alakulást/feszesedést lehet elérni (vagy más, a hőt felhasználó módszerekkel). Elhiszem, hogy egy fitnesz edző számára nem szimpatikus ez a megoldás elsőre, de attól még a vendégeknek joguk van tudni, hogy létezik helyi fogyás- és működik is.

  • A lelki éhségre nem megoldás az akaraterő!

A tipikus motivátori hozzáállás, hogy a kajáról le kell tudni mondani az akaraterőnknek köszönhetően. Sokszor azonban ez nem működik, és ekkor a kliensünknek már nem csak az evészetével és az alakjával kell megküzdenie, hanem a tudattal is, hogy semmi akaratereje nincsen. Nos, pedig ma már tudjuk, hogy a többféle lelki oka is lehet az evés zavaroknak (ami akár egy jól titkolt kényszerevés is lehet, nemcsak a látványos anorexia!) – az edzőknek ezzel illik tisztában lenni, és felismerni a problémmát, valamint ha ő maga nem is, de egy pszichológus kollégát kéznél tartani, akihez átirányíthatjuk az ezzel küzdő vendéget. Ugyanis felismer(tet)ni, hogy valaki evéssel reagál már problémákra, nem olyan egyszerű, sem megoldás találni rá…

  • Anyaság és egyéb időbeosztási – életvezetési őrület

Azzal egyetértek, hogy igenis lehet időt találni a fitt szokásokra, akár heti 3 mozgásra is, meg apróbb újdonságokra (pl. cukor lecserélése) – azonban ehhez egy csomó empátiára és némi kreativitásra van szükség. Semmi jóra nem vezet, ha a 20 éves edző lányka azt az érzetet kelti, hogy egy gyerek, egy háztartás, vagy egy vezetői beosztással járó 12-16 óra munka valami kis bagatell mellékprobléma, mert egy inspiráló idézettel igenis találnod kell időt a heti 4 edzésre! Van aki így, van aki úgy – de meg kell szervezni az új idő beosztást, meghúzni a határokat, ott engedni ahol lehet…. Tetszik vagy sem, de a személyi edző – életmód tanácsadó feladata ebben is segíteni.

  • Az “Optimum” és megfelelő célok

Picit kapcsolódik az előző ponthoz, de nem csak anyukáknak, hanem mindenkinek meg kell találnia  aszámára OPTIMÁLIS mozgás mennyiséget és típust, szokásrendszert! Amit bír, amit szeret, amit beleilleszthet az életébe és ízlésvilágába. Nyilván hülyeség azt mondani, hogy egyáltalán nem érdekel az egészséges életmód (=minimum), de miért is kéne mindenkinek a kockáshasra és fitneszmodell karrierre vágyni? (=maximum) Szerintem az optimálisra kell törekedni, ami rólunk szól, értünk van, előre visz, és nem görcsöket okoz.

  • Mindenki tanítható, és a vendég el fog hagyni – ha jól dolgozol

Manapság rengeteg a személyi edző meg tanácsadó, és kapkodnak a vendégekért. Pedig, aki igazán jól tezsi a dolgát, az tudja, hogy felesleges energia befektetés azt a látszatot kelteni, hogy a “fitness nem működik edző nélkül” – igenis, mindenki meg tudja tanulni az alapokat, néhány hónap alatt átlátja, hogyan változtathat az edzéstervén, hogyan kell beállítani a futópadot, hogyan lehet megvariálni az étrendet. Ez egy olyan szakma, hogy ha jól csinálod, a vendégkör állandóan fluktuál. Mert nemcssak edzéstervet írunk, de tanítunk is.

  • Az emberek nem fáradtak, hanem kimerültek

Az emberek nem lusták és fáradtak. Hanem kimerültek. Egyrészt agyilag és érzelmileg – erről most nem elmélkedem. De fizikailag is, ami már érinti az edzőket! Kevés tápanyaghoz jutunk: kevés vitaminhoz, ásványi anyaghoz, még ha tele is van az étrendünk gyümölccsel, zöldséges. Mert a földek kimerültek, futószalagon gyártják a paradicsomot. Én a mikroalgákat szoktam ajánlani, hogy ezt a HIÁNYÁLLAPOTOT megszüntessük, megkapja a szervezetünk a szükséges tápanyagokat. Mert bizony per pillanat 10-ből 9 ember szervezete éhezik – ezért nincs erőnk edzeni, fejlődni, ezért vagyunk álmosak, depressziósak és betegek.

  • A kilók nem számítanak, csak a testösszetétel

Számtalanszor leírtam, és újra és újra le kell: az edzők sem tudatosítják, hát még a laikusok. A fitness alapvetően egy jobb fittségi állapot eléréséről szólna, és nem pedig a vékonyság eléréséről! A legtöbb edző még súlyt sem mér, nemhogy testzsírszázalékot, netán izomtömeget! Pedig (az általános fittségi teszteken túl) a testösszetétel ami leghitelesebben mutatja a változást!

 

 

 

Tetszett a cikk? Ajánld a barátaidnak is! :)

Szép napot Neked: Blanka

A 2017-es nyaralásodra végre a fittebb, karcsúbb, magabiztosabb Önmagadat vinnéd? Válaszd ki Te, hogyan segíthetek Neked ebben! 

Már edzettél velem vagy rendeltél tőlem? Akkor várlak szeretettel a V.I.P infókkal, tervekkel, tippekkel teli zárt csoporunkba! >> tovább a zárt VIP csoportunkhoz

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!