Az elmúlt héten 2 filmet is láttam, amikben pontosan arról volt szó, hogy az evés TÖBB, mint tápanyag felvétel. Ez nagyon is fitnesz téma, mert ennek a ténynek nagyon is köze van a diétádhoz, és az alakodhoz!
L’ecsó
Az első film egy mesefilm: a L’ecsó, mely kulcsjelenetében a híres ételkritikus látogat el főhőseink párizsi éttermében, akik – teljesen mellőzve az eleganciát és az elvárásokat – lecsót szolgálnak fel. A hírhedt és kőszívű kritikus először fitymálva a szájához emeli az ételt, majd megkóstolván visszarepül a múltba: gondolatban-érzelmekben újra kisfiúként áll édesanyja mellett a konyhában, és boldogan kanalazza az olcsó ételt. Mondanom sem kell, hogy a véleményezés pozitív, nagy a boldogság és az öröm. Kulcs: az étel érzelmeket ébresztett benne.
Az élet ízei
A Franciaországba vándorolt indiai család sarja, a tehetséges szakács fiú egészen a legmagasabb párizsi éttermekig jut el, ahol sztár séfként karriert épít. Valami mégis hiányzik: és hogy mi, az akkor tudatosul benne, mikor az elegáns konyhában, a séfek világának tetején, egy indiai kollégája otthonról hozott dobozolt étellel kínálja. A hazai, gyerekkori ízek természetesen a helyére terelik a szívét: ott a helye, ahol a szerettei vannak…
Étel = érzelmek
Mindkét filmben mindkét jelenet egészen elképesztően jól megvan csinálva, egyértelműen mindkét esetben ez a kulcsmomentum a filmben: ahogy szinte testet öltenek az ízek és érzelmek. Önmagáért beszélő 1-2 másodperc csak, de érzed, érted, tudod azt a legalapvetőbb tételt, hogy az ÉTEL EMLÉKEZTET (Ez a mondat egyébként Az élet ízeiben többször is elhangzik), és nem csupán tápanyag felvétel, és nemcsak új ingerek adására alkalmas…
És ez meg is válaszolja a kérdést, hogy miért vall kudarcot a diéták 90%-a?! Miért nem tudjuk elengedni a vajas kalácsot, a vasárnapi rántott husit, a karácsonyi bejglit, a szombat reggeli bundáskenyeret??
Fantasztikus ugyanakkor, hogy ami az alakformálásod szempontjából negatív tény (=nem tudom elengedni vagy nagyon nehezen, ezért nem tudok fogyni…) az ebben a 2 filmben nagyon szépen van ábrázolva, igazi csodaként, pozitívumként.
Mi a teendő?
A leginkább bevált módszer (ha néhány kiló ledobása a cél, és nem fitness modell versenyre készülsz), hogy
- az el nem engedett (egészségtelenebb vagy hízlalóbb) ételeknél a gyakoriságra és mennyiségre figyeljünk, és ha fogyasztjuk is, húzzunk határt!
- tudatosság: ismerjük fel, milyen szituációkban, milyen érzelmeket ad az adott íz (pl. megnyugvás), és gondoljuk át, nincs-e más megoldási technikánk a szituációra
- igenis próbáljunk újdonságokat is beemelni: ugyanazt az ételt picit másképp készítve (=az íz marad vagy hasonló, de a tápérték kisebb, az adalékanyag mennyiség kevesebb…), például otthon készített zöldségchipsek a chips helyett, fitt palacsinta tojásfehérjéből és fehérjeporból a lisztes helyett…
- illetve teljesen új ízeket is próbáljunk ki! 🙂 Oké, pont arról van szó, hogy a régi ízt keressük – de ha tudatosítjuk, hogy az új íz lehet menőbb, fittebb, még jobb… akkor megnyílik előttünk a világ!
Tetszett a cikk? Ajánld a barátaidnak is! :)
Szép napot Neked: Blanka
Még több hasznos infó a fitnesz és a coaching világából, csoportos és egyénre szabott megoldások: www.hamoriblanka.hu
Kommentek