Hogyan étkezzünk rostdúsan – gluténmentes étrend esetén?!

Tapasztalatom szerint ma már egyre többen választják a gluténmentes étrendet, sok esetben a

gluténmentes, laktózmentes étrendet azonosítják az egészséges táplálkozással. Nem biztos

azonban, hogy azoknak, akiknek egészségügyi okokból nem indokolt a gluténmentes étrend,

valóban ez a választás a legmegfelelőbb! Szerencsére ma már egyre nagyobb a választék a különböző mentes termékekből, sajnos azonban a legtöbb esetben a gluténmentes pékáruk, sütemények a csekély rosttartalmú, magas kalóriatartalmú, finomított kukorica- és rizslisztből készülnek. A hazai ajánlás szerint a felnőttek napi rostbevitele 25-35 gramm kellene legyen, azonban ez a mennyiség függ az

életkortól, életmódtól valamint egyes élethelyzetektől is (pl. fogyókúra, betegség fennállása).

Hogyan érhető el megfelelő rostbevitel és az üres kalóriák bevitelének elkerülése?

Természetesen elsőként említendő a zöldségek és gyümölcsök megfelelő mennyiségben való

elfogyasztása. A hazai ajánlás szerint naponta minimum 40dkg zöldséget és gyümölcsöt

kellene elfogyasztanunk, melyből legalább 10dkg-ot friss vagy nyers formában! Rossz hír,

hogy a burgonya nem számít bele az ajánlott 40dkg- nyi mennyiségbe, tehát a hagyományos

vasárnapi rántott hús – burgonyapüré menü nem fog hozzátenni az ajánlott

zöldségfogyasztásunk kielégítéséhez! A zöldségeket, gyümölcsöket nem csak köretként,

főzelékként vagy salátaként fogyaszthatjuk, hanem készíthetünk belőlük szendvicskrémet,

turmixokat, smoothiekat, növelve ezzel étrendünk változatosságát, de egy-egy pékárut,

süteményt is izgalmasabbá tehetünk velük (pl. rétesek töltelékeként, pitéhez, tortához

felhasználva).

A teljes kiőrlésű gluténmentes lisztek a sikér hiánya miatt önmagukban kevésbé

használhatóak. Sikérnek nevezzük a búzalisztből víz hozzáadásával és dagasztással

keletkezett fehérjehálózatot, mely biztosítja a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát,

valamint a levegős szerkezetet. Ha a különböző, gluténmentes liszteket keverjük egymással, a

különböző lisztek hiányosságai kiegyenlítik egymást. Az így elkészített mentes pékáruk,

sütemények élvezeti értéke jóval magasabb lesz, a tészta íze és állaga is sokkal élvezhetőbb.

A gluténmentes étrendben a búzakorpa helyettesítésére használhatjuk a csillagfürt rostot, chia

magot, almarostot (pektin), útifű maghéjat, gluténnel nem szennyezett zabkorpát.

A zab szerepe a gluténmentes étkezésben korábban vitatott volt, de még ma is sokan

ódzkodnak a zab fogyasztásától. Jelenleg az általánosan elfogadott álláspont szerint a

garantáltan gluténmentes zab fogyasztása megengedett a diétában. A zabliszt tápanyagokban

és rostban gazdagabb, nem okoz hirtelen vércukor emelkedést. Tapasztalatok alapján a

búzaliszthez teljesen hasonlóan viselkedik, használható édes és sós tésztákhoz, panírozáshoz,

mártások és főzelékek sűrítéséhez.

A hajdina– bár kiemelkedően magas rosttartalmú gluténmentes gabonaféle- erőteljes íze miatt

kevésbé kedvelt. Fogyaszthatjuk kásaként, köretként, különböző édességekbe keverve. A

belőle előállított hajdinaliszt jó alternatíva lehet süteményekhez, palacsintához. Íze hasonlít a

dióéra, ezért különösen jól alkalmazható diós süteményekhez. Számtalan pozitív tulajdonsága

miatt érdemes kísérletezni vele a konyhában!

A hagyományos fehér rizs helyett érdemes kipróbálni a barna rizst, basmati rizst vagy a

vadrizst. A fehér rizst a feldolgozás során minden rétegétől megszabadítják (csíra és a korpa

rész is eltávolításra kerül), melynek következtében egy tápanyagokban és rostban szegény

rizsfajtát kapunk. Glikémiás indexe igen magas, ezért cukorbetegség esetén sem javasolt

önálló ételként, nagy mennyiségben való fogyasztása.

A barna rizs felhasználhatósága megegyezik a hagyományos rizsével, az elkészítés ideje

azonban kb. kétszerese annak. Tápértéke és rosttartalma jóval nagyobb a fehér rizshez képest,

annak köszönhetően, hogy a feldolgozás során nem koptatják le róla az ún. ezüsthártyát (csíra

és a korpa rész megmarad). Glikémiás indexe- a rosttartalomnak köszönhetően- alacsonyabb,

mint fehér társáé, a vércukorszintet elhúzódóan emeli.

A basmati rizs glikémiás indexe a legalacsonyabb a rizsek közül. Íze és állaga közel azonos a

hagyományos rizsével, a hosszúkás szemek összetapadás nélkül főnek tökéletesen puhára.

Emiatt szokás ezt a fajtát a “rizsek királyaként” is emlegetni, előnyös tulajdonságait az ára is

tükrözi: kb. ötszörös áron juthatunk hozzá, mint a fehér rizshez.

A vadrizs- nevével ellentétben- az Észak-Amerikában és Kanadában őshonos vízifű termése,

közelebbi rokonságban áll a zabbal, mint a rizzsel. Frissen zöld színű, majd a szárítással való

tartósítás során nyeri el barnás-feketés színét, valamint dióra hajazó ízét. Zsírszegény, gazdag

rostban, vasban, káliumban és foszforban.

Érdemes kísérletezgetni, kipróbálni új technikákat, nyersanyagokat, hogy finom és

egészséges étel legyen a végeredmény!:)

Vendégszerző: Szántó Diána dietetikus

Szántó Diána

dietetikus

2017-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, Dietetika szakon.

Még ebben az évben kezdtem dolgozni a Budai Irgalmasrendi Kórházban, ahol jelenleg két

osztály dietetikai feladatait látom el.

Mindennapi munkám során azt tapasztalom, hogy a különböző táplálékallergiák- és

intoleranciák egyre szélesebb körben érintik a lakosságot, hasonlóan a 2-es típusú

cukorbetegséghez és az elhízáshoz. Éppen ezért örömmel segítek a cukorbetegeknek, fogyni

vágyóknak, valamint mindenkinek, aki szeretne egészségesen, tudatosan táplálkozni.

A divatdiétákban és csodaszerekben nem hiszek, ellenben a kiegyensúlyozott, egészséges

életmódban annál inkább.

Hiszem, hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat

tehetünk egészségünk érdekében.

Amennyiben felkeltettem érdeklődésed, keress bátran az alábbi elérhetőségek valamelyikén!

Email: szantodiana.dietetikus@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/diana.szanto2

Címkék: , , , ,

 

Tetszett a cikk? Ajánld a barátaidnak is! :)

Szép napot Neked: Blanka

Még több hasznos infó a fitnesz és a coaching világából, csoportos és egyénre szabott megoldások: www.hamoriblanka.hu

Tovább a blogra »